Destek

Tasarım:
HS Blog

15 Ocak 2010 Cuma

Antivirüs Programınızı TEST Edin!..

Notepadi açın ve tek satır olarak aşağıdaki satırı kopyalayıp yapıştırın
X5O!P%@AP[4\PZX54(P^)7CC)7}$EICAR-STANDARD-ANTIVIRUS-TEST-FILE!$H+H*
ve oluşturduğunuz bu text dosyasını eicar.com adıyla kaydedin.
Antivirus programınız anında sizi uyarmalı ve kaydettiğiniz dosyayı hemen silmelidir.
Silmiyorsa programınız yeterli güvenliği sağlamıyordur.
Ben kendi makinamda XXXX kullanıyorum. Anlattığım şekilde dosyayı kaydettiğim anda
uyarı verdi ve hemen sildi.
Not: Bu bir gerçek virus değildir! Sadece test amaçlıdır!.. (EICAR) yani
European Institute for Computer Anti-virus Research firması tarafından geliştirilmiştir.

Tedavisi En Pahalı Hastalıklar

Ruh sağlığı bozuklukları: Hükümet, bu hastalığın tedavisine yaklaşık 142,2 milyar dolar harcıyor. Yıllık artan harcama oranı ise yüzde 6. Alzheimer ve Parkinson hastalığı, depresyon, bunalım ve şizofreni gibi hastalıklar ruh sağlığı bozuklukları arasında yer alıyor. Psikiyatrik bozukluklar için maliyet artışı, faydası sınırlı olmasına rağmen yeni çıkan pahalı ilaçlar ile yükseliyor.

Tedavisi En Pahalı Hastalıklar

Göğüs hastalıkları: Bu hastalığın tedavisine harcanan miktar 64,6 milyar dolar iken, yıllık artan harcama oranı yüzde 6. Akciğer hastalıklarının bu kategorisinde astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) bulunuyor. KOAH'ın maliyetleri, sigara içme oranlarında azalma ve birkaç iyi tedavinin varlığından dolayı yavaş yavaş artıyor.

Tedavisi En Pahalı Hastalıklar

Şeker hastalığı: Hükümet, şeker hastalığının tedavisine yılda yaklaşık 35,8 milyar dolar harcıyor. Yıllık artan harcama oranı yüzde 8 civarında. Yaklaşık 24 milyon Amerikalı şeker hastası varken, Türkiye'de ise bu rakam tahminen 3 milyon 200 bin. Ancak, bu sayı obezitenin yayılmasıyla her geçen yıl daha da artıyor. Maliyetlerin daha yüksek olmamasının nedeni ise şeker hastalığı ölümlerinin birçoğunun kalp hastalığından kaynaklanıyor olması. Bunun maliyeti de ayrı olarak değerlendiriliyor.

Tedavisi En Pahalı Hastalıklar

Hipertansiyon: Hükümet bu hastalığın tedavisine yaklaşık 50,2 milyar dolar harcıyor. Yıllık artan harcama oranı yüzde 9. Yüksek kan basıncı üzerindeki maliyetler sürekli yukarı doğru tırmanıyor. Çünkü, doktorlar hastaları çoklu ilaçlarla daha saldırganca tedavi ediyor. Bu zaman periyodu boyunca, Norvacs gibi popüler birçok pahalı markalı kan basıncı ilacı bulunuyor. Eğer doktorlar, daha ucuz muadil ilaçlara geçerse, bu maliyetler gelecekte düşebilir.

Tedavisi En Pahalı Hastalıklar

Kanser: Hükümet, bu hastalığın tedavisine yaklaşık 99,4 milyar dolar harcıyor. Yıllık artan harcama oranı yüzde 7. 1996 yılından 2005 yılına kadar tüm tıp maliyetlerinin artmasıyla tüm kanser tedavilerinin maliyeti de artış gösterdi. Ancak, kolon, göğüs ve prostat kanserlerinin tedavi maliyetleri iki haneli oranlarda arttı.

Tedavisi En Pahalı Hastalıklar

Kalp hastalıkları: Hükümet, bu hastalığın tedavisine yaklaşık 123,1 milyar dolar harcıyor. Yıllık artan harcama oranı yüzde 5. Kalp krizleri halen ülkelerin bir numaralı ölüm nedeni. Ancak, bu hastalığın masrafları düşen bir ortalamada ilerliyor. Çünkü, daha az insan sigara içiyor. Sigara kalp krizi için büyük bir risk faktörü. Kolesterol düşürücü ilaçlar da kalp krizlerini önleyebilir.

Mevcut Web Sitelerinizi Google'da üst sıralara çıkartıyoruz.

Web sitenizin olması o kadar önemli değil Google da üst sıralarda çıkmak önemli. Bulunmayan bir site israftır.

iletişim için mailto:info@sdtasarim.com

12 Ocak 2010 Salı

Küpşehir: Çok Oyuncaklı Sergi

Beyoğlu Tünel'in yeni sanat mekânlarından Alan İstanbul, 13 Ocak - 26 Şubat 2010 tarihleri arasında Ömer Ozan Erdoğan'ın hayal gücüyle kurulmuş kumaştan bir kente, Küpşehir'e ev sahipliği yapıyor.

Kumaş, elyaf, sünger ve kumaşa basılan fotoğraflarla canlanan, Ömer Ozan Erdoğan'ın ilk karakter tasarımı sergisi Küpşehir, Creative Bonanza ekibinin katkılarıyla, şehri farklı gözlerden görmenize olanak tanıyor.

El emeğinin, hayal gücüyle buluştuğu sihirli bir karakter tasarımı sergisi olan Küpşehir'in her sakininin ve her öğesinin ziyaretçilerle paylaşacağı farklı bir öyküsü var.

Şehrin parçası olan her karakter, yaratılan her tipleme, üzerinde şehirden bir parça taşıyor ve şehrin farklı bir yönünü yansıtıyor

Autodesk Project Dragonfly

İnşaat, makine, endüstri tasarımı, mimari ve sinema alanına yönelik yenilikçi yazılım teknolojisi konusunda lider şirketlerden biri olan Autodesk, Project Dragonfly ile herkese çevirim içi olarak, hiçbir yazılıma gerek kalmadan tasarım yapma imkanı sağlıyor.

Project Dragonfly'ın altyapısını oluşturan teknoloji sayesinde her kullanıcı tasarım bilgisi olsun olmasın, hayallerindeki evi projelendirme ve görselleştirme olanağına sahip oluyor.

Project Dragonfly sayesinde, simulasyon oyunlarında olduğu gibi zevkinize uygun yeni bir ev yaratabilir, ya da evinizi baştan şekillendirebilirsiniz.

Ev dekorasyonu ve yenilemesine yönelik web tabanlı bir uygulama olan ve başlangıç seviyesindeki "tasarımcıları" hedefleyen Project Dragonfly'ın sunduğu tasarım araçları, evinizin ya da odanızın kat planını kolayca çizmenize ve dekore etmenize olanak sağlıyor.

VitrA ve Artema'nın Internet Siteleri Yeni Yüzleriyle Yayında

Eczacıbaşı Yapı Ürünleri Grubu markalarından VitrA ve Artema'nın internet siteleri yeni yüzleriyle yayına başladı.

Çağdaş tasarımları ve kullanım kolaylığıyla dikkat çeken siteler, tüm ürün bilgilerinin SAP programı üzerinden güncellenmesine olanak veren dinamik bir yapıya sahip bulunuyor.

Sitelere üye olan profesyonel kullanıcılar, ürün resimlerini, 2D ve 3D çizimleri toplu halde bilgisayarına indirebiliyor.

İstenirse, projeler için ihtiyaç duyulan ürünler, farklı sepetlerde toplanabiliyor.

Ürün seçiminde kolaylık sağlayan gelişmiş arama seçenekleri, tercih edilen bir ürüne ya da serideki ürünlerin tamamına aynı anda ulaşma imkanı sunuyor.

Autodesk Navisworks Türkiye'de

Sayısal Grafik, Autodesk'in gerçek zamanlı proje paylaşımı için geliştirdiği Autodesk Navisworks ürünlerinin Türkiye'de de satışına başladıklarını duyurdu.

Autodesk Navisworks çözümleri, tasarımcıların ve inşaat sektörü profesyonellerinin, çalışmalarını, bilgi dolu tek bir senkronize 3 boyutlu yapı modeli içinde birleştirmelerine ve bu model içinde dolaşmalarına, incelemelerine, ölçü almalarına ve işaretleme yapmalarına olanak tanıyor.

Büyük ve karmaşık inşaat projeleri için üretilen 3 boyutlu modellerin görüntülenmesi, incelenmesi ve analiz edilmesi, boyutları yüzünden çoğu zaman zordur.

Autodesk Navisworks 3B proje inceleme yazılımları, dosyaları sıkıştırarak, etkileşimli görselleştirme ve model içinde gerçek zamanlı gezinme için yenilikçi bir teknoloji kullanıyor.

Böylelikle, CAD veya herhangi bir tasarım yazılımında uzmanlaşma gereği duymadan, standart bir PC'de, en büyük ve karmaşık 3B modelleri görüntüleyebilir, içinde dolaşabilir, inceleyebilir, ölçü alabilir, üzerinde işaretleme yapabilirsiniz.

Autodesk Navisworks 3B proje inceleme yazılımları, birçok CAD tasarım formatını destekliyor.

Böylelikle, AutoCAD veya Autodesk Revit yazılımları ile oluşturulmuş 3 boyutlu modeller, başka yazılımlardan gelen geometri ve verilerle birleştirilip, kolaylıkla incelenebiliyor.

Autodesk Navisworks, 3 boyutlu tasarımlarınızı, inceleme ve işaretleme için, projenin diğer paydaşları ile tek bir tümleşik model olarak paylaşmanızı sağlıyor.

Sınırların Ötesinde: Avrupa'da Medya, Kültür ve Kimlik

Bahçeşehir Üniversitesi "Avrupa Medya ve Kültürel Çalışmalar Yüksek Lisans Programı ve Medya Farkındalığı" projesi kapsamında 2-3 Ekim 2009 tarihleri arasında "Beyond Boundaries: Media, Culture and Identity in Europe" uluslararası konferansına ev sahipliği yapıyor.

Göç, cinsiyet, kimlik ve insan hakları gibi kavramların medya ve kültür alanları ile olan etkileşimlerinin tartışılacağı konferans aracılığıyla üniversite, yurtiçinden ve yurtdışından birçok önemli konuğa ev sahipliği yapacak.

Otuz uluslararası öğretim üyesinin bildirilerini sunacacağı "Beyond Boundaries: Media, Culture and Identity in Europe" konferansına Londra Üniversitesi, Goldsmiths Koleji'nden Prof. Dr. Kevin Robins, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Karşılaştırmalı Medya Çalışmaları Bölüm Başkanı Prof. Dr. William Uricchio, Linköping Üniversitesi, Kültürel İncelemeler Bölümü'nden Prof. Dr. Johan Fornas ve Open Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden Prof. Dr. Richard Collins ana konuşmacı olarak katılacak.

Konferans sonucunda sunulan tüm bildiriler kitap haline getirilecek.

Pentawards Orhan Irmak'a Geldi

Orhan Irmak Tasarım'ın Linens - Arzu Kaprol Home Line serisi için eski masal kitaplarından esinlenerek hazırladığı yenilikçi ambalaj tasarımları, uluslararası Pentawards Bronze ödülüne layık bulundu.

Klasik ambalaj tasarımının ötesine geçerek, koleksiyonun ruhunu yansıtmaya çalıştıklarını söyleyen Orhan Irmak, nevresim ambalajlarında alışılmışın dışında bir sergileme şekli sunduklarını ve Türkiye'de ev tekstili ambalajlarında ilk kez böyle uluslararası bir başarıya imza atıldığını belirtti.

Ödüllü tasarım projesi Arzu Kaprol Home Line nevresim ambalajları, yatak örtüsü çantaları, etiketler, mum kutuları gibi kapsamlı bir ambalaj ailesinden oluşuyor.

Ambalaj tasarımları öncelikle genel formları ile dikkat çekiyor.

Farklı açıların bir arada kullanıldığı tasarımlar, klasik nevresim kutusu algısını zorluyor ve yenilikçi bir geometri sunuyor.

Tasarımların dış yüzeylerinde tercih edilen siyah renk, mat ve parlak yüzeylerin kontrastını içeriyor ve ünlü moda tasarımcısı Arzu Kaprol'ün el yazısından oluşturulmuş bir doku ile samimi bir üslup sunuyor.

Çizgidışı: Kültürel Tepki Dergisi

Çizgidışı, tasarım ve reklamcılık alanına alternatif bir bakış açısı getirmeyi hedefleyen yeni bir e-dergi.

Tüketim kültürü, taciz haline gelen reklamcılık anlayışı, tüketici kavramı, tasarım ve sanat, görsel kaos gibi konuların işlendiği derginin ilk sayısının sayının kapak konusu Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünde bir grup öğrencinin başlattığı bir proje olan TAF.

Bu grup, sadece reklamcılığa ve kapitalizme hizmet eden bir tasarım anlayışını reddediyor.

İkinci sayı ise "ekonomiye can verin" adlı reklam kampanyasını ele alıyor ve eleştiriyor.

Sürdürülebilir Yapı Tasarımında BIM'ın Gücü

7 Aralık 2009 tarihinde, Yapı Endüstri Merkezinde, Autodesk ve Türkiye Dağıtıcısı Sayısal Graifk tarafından organize edilen ve tüm gün süren etkinlikte, yapı projelerinde koordineli, tutarlı, hesaplanabilir bilginin üretilmesini, saklanmasını ve yeniden kullanılmasını sağlayan BIM (Yapı Bilgi Sistemi) teknolojisi, sürdürülebilir tasarımdaki yeri ve bu teknolojiyle üretilmiş projelerden örnekler sunuldu.

Günün ilk konuşmacısı Autodesk Danışmanı Mimar Emmanuel Di Giacomo, sektördeki ekonomik baskıların, gittikçe büyüyen proje ekiplerinin, yeni teknolojilerin ve sürdürülebilirlik sorununun, tasarımcıları yeni çözümlere ittiğini ve Autodesk'in bu sorunlara BIM teknolojisi ile yanıt verdiğini belirtti.

Bilgisayar Destekli Tasarım'ın tarihçesini kısaca özetleyen Di Giacomo, günümüzde BIM teknolojisinin artık bir zorunluluk haline geldiğini söyledi.

Sürdürülebilir tasarımın, bina değerini artırdığını, enerji harcamalarını ve karbon salımını düşürdüğünü ve yeni yasa ve yönetmeliklerle desteklendiğini belirten Di Giacomo, BIM'in bu konuda nasıl yardımcı olabileceğini anlattı.

Herman Miller Setu 2010'da BMS'de

Teknoloji nasıl ve nerede çalıştığımızı değiştirdi. Şimdi, herhangi bir yerde ve her yerde çalışıyoruz.

Setu, Herman Miller tarafından çalıştığımız ve yaşadığımız her mekanda kullanılabilmek için tasarlanmış çok-amaçlı bir koltuk.

Olağanüstü dayanıklılık, esneklik ve sadeliğin yaratıcı kombinasyonu ile tasarlanan Setu koltuk ailesi, konfor standartı ve performansına yeni değer getiriyor.

Çok-amaçlı koltuklar, kısa zamanlı oturulan ve insanların sıkça hareket ettiği, konferans odalarında, touchdown alanlarında ve ortak çalışma noktalarında kullanılıyor.

Walter Knoll NURUS'ta

Ofis mobilyalarından ev mobilyalarına kadar çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olan Walter Knoll, Nurus mağazalarında yer almaya başladı.

Tasarım ve tasarım yönetimine verdikleri önem ve kurumsal değerlerinin yakınlığı nedeniyle uzun yıllardır birlikte çalışan Nurus ve Walter Knoll, Design Management Europe Award ödülüne layık görülen sayılı firmalar arasında yer alıyorlar.

1865 yılında kurulan olan Walter Knoll, 144 yıldır yaşama ve çalışma alanlarını şekillendirmeye devam ediyor.

Walter Knoll, kuruluşundan beri "Akıllıca tasarlanmış her detay yaşam biçimlerini değiştirir" mottosu ile hareket ediyor.

Bu nedenle, hem klasik, hem modern çizgideki tasarımları, kaliteli malzeme seçimi, üretim ve işçilik kalitesi ile konfor ve dayanıklılığı birarada sunuyor.

Bulut Bebek 20 Yaşında: Karikatür Sergisi

Nuray Çiftçi'nin, 1989 yılından bu yana basında izlenen, halen Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan ve Ekim 2009'da 20. yılını dolduran Bulut Bebek adlı bant karikatürlerinden seçmeler 3 hafta süreyle izlenebilecek.

Sultanahmet'teki Yerebatan Sarnıcı çıkışında bulunan Karikatürcüler Derneği'nde yer alan sergide 60 adet Bulut Bebek bant karikatürü ve çizerin diğer çalışmalarından örnekler yer alıyor.

Sergi, 16 Ocak 2010'a kadar açık kalacak.

Ekodünya 2010: Yapı, Enerji ve Çevre

Yapı-Endüstri Merkezi tarafından, 27 - 30 Mayıs 2010 tarihlerinde, İstanbul Fuar Merkezi Yeşilköy'de düzenlenecek olan Ekodünya Fuarı ve Kongresi, sektörün Türkiye'deki ilk ve tek çatı etkinliği olacak.

Çevre dostu ürün ve hizmetlere olan talebi ve duyarlılığı artırmayı hedefleyen Ekodünya 2010 Fuar ve Kongresi özel sektör, hükümet, yerel yönetimler, ulusal ve uluslararası sivil toplum kuruluşları, dernekler ve birliklerin bir araya geleceği, sektör ile ilgili gelişme ve yeniliklerin paylaşılacağı bir buluşma noktası olacak.

Küresel kriz sonrası yenidünya düzeninin ilk kuralı olan sürdürülebilir düşünce, çevre dostu yapılaşma, alternatif enerjiler ve sürdürülebilir kalınma iş dünyasının gündemine taşındı.

"Yeni sürdürülebilirlik" tanımının yaşamımıza girmesiyle, bugüne kadar hep alt bir açılım olarak algılanan "sürdürülebilirlik" artık önemli bir üst sektör olarak ortaya çıktı.

Ekodünya 2010 Fuar ve Kongresi; "çevre dostu yeşil bina" ve "sürdürülebilir kalkınma" kavramlarını en etkin bir şekilde kamuoyuna duyurmayı, ekolojik yaşam ile ilgili tüm kesimler üzerinde farkındalık sağlamayı ve bu konuda bir bilinç yaratmayı amaçlıyor.

Ajanda Projeleri Sergisi

İstanbul Teknik Üniversitesi, Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü 3. Sınıf öğrencileri, 2009-2010 Güz dönemi ilk projesinde ajanda konusunu ele aldı.

Ece Ajandası ile işbirliği içinde yürütülen proje kapsamında "Ajanda Kavramını Yeniden Düşünmek" konsepti çerçevesinde öncelikle ajanda kullanmak, not tutmak gibi alışkanlıkların günümüzde nasıl sürdüğü irdelendi ve bu konuda piyasaya sürülen farklı marka ve tarzda ürünler üzerinden kullanıcı ve pazar araştırması yapıldı.

Proje kapsamında ajanda kavramı günümüzde nasıl değişiyor ve insanların hayatında nasıl yer buluyor gibi sorular tartışıldı ve Ece Ajandası için yeni ürün fikirlerinin yanısıra, ürün sunum ve satış fikirleri geliştirildi.

Sadık Kağıtçı tarafından 1910 yılında Babıali'de Ece Ajandaları'nı kurmasıyla ve o zamanki adıyla 'günlük', 'hatırlatma' anlamındaki 'Muhtıra' defterlerini tasarlayıp üretmesiyle başlayan ve bu yıl 100. Yılını kutlayan Ece Ajandası'nın katkılarıyla gerçekleşti.

Çalışma sonucunda geliştirilen projeler, 20 Ocak - 20 Şubat 2010 tarihleri arasında Ece Ajandaları'nın tarihi mekanında gerçekleşecek sergide izlenebilir

11 Ocak 2010 Pazartesi

Curukler (morluklar):

Curukler, yaralanma bolgesindeki dokularin icindeki hasar goren damarlardan kan sizmasiyla olusuyor. Curuk koyu kirmizi, sonra siyah, mavi, sari, yesil ve ayrica kahverengiye donuserek, olu kan dereceli olarak farkli renklerdeki maddelerin icine dogru cozuluyor. Bazi insanlarda curukler digerlerinden daha kolay olusur, cunku onlarin kan damarlari daha ince ve narindir. Ayrica, bu durum kan akisini azaltan aspirin gibi belirli ilaclari kullananlarda da olabiliyor

Kramp:

Kaslarinizi dugumleyen agri verici bir durumdur. Genellikle baldirlari etkiler, ancak ayaklarinizin tabanina ve hatta esnediginiz zaman cenenizin altina da kramp girebilir. Kaslariniz asiri kisaldiginda ya da kendi etrafinda bukuldugunde kramp olusuyor. Bu durum cesitli nedenlerden dolayi olabiliyor. Yogun egzersiz boyunca, laktik asit gibi kimyasallarin insasi kramplara yol acan spazma (kaslarin istemdisi kasilmasi) yol acabiliyor. Daha cok uzun mesafe kosucularinda ve yuzuculerde meydana geliyor. Kas hareketlerini kontrol eden sinyaller tasiyan elektrolitlerin seviyesinin ve kalsiyum ve potasyumun dusuk olmasi ise kramplari tetikliyor

Terleyen avuc icleri:

Is basvurusu icin bekleme ya da sikisik trafikte bekleme gibi stresli durumlar, avuc icinizi nemli yapiyor.
Amsterdam'da VU Universitesi'nden Prof. Dr. Eco de Geus, korku ve endisenin amigdal adi verilen beynin bir bolumundeki duygusal devreleri harekete gecirdigini soyluyor. Bu sirasiyla beyindeki ve omurilikteki bir dizi sinir hucresini harekete geciriyor. Sinirler omurilikten akciger, kalp ve ter bezleri gibi degisik organlara gidiyor. Gercekten vucudunuzdaki tum ter bezlerinden esit olarak terlersiniz. Ellerinizi boyle nemli hissetmenizin nedeni avuc iclerinizde daha yuksek yogunlukta ter bezi bulunmasidir. Santimetrekare basina 500 ter bezinden, tipik bir avuc icinde ortalama 40 binin uzerinde ter bezi bulunuyor.

Parmak çıtlatma:

Cogumuz parmaklarimizi cekerek ya da kivirarak citlatma sesini duymaya calisiriz. Sadece parmaklariniz degil, dirseginiz, dizleriniz, boynunuz ve hatta gogus kemiginiz citlayabilir.
Peki bu sese neden olan nedir? Kemiklerinizin hizlica yuvasina girmesi ya da cikmasindan cok, parmaklarimizda, iki kemigin birlestigi yerde bir baglanti kapsulu var. Bu kapsulun icinde kemiklerin hareketleri sirasinda buralari yaglayan bir sivi vardir. Parmaklarimiz gerilince ve eklem yerlerimiz duzlesince bu kapsul de gerilir. Icindeki sivinin basinci azalir ve gaz kabarciklari patlamaya baslar. Iste kulagimiza gelenler bu seslerdir. Guney Karolina Duke Universitesi'nden ortopedi uzmani Farshid Guilak, "Citlatma tum eklemlerimizin icindeki yaglayici snovyal sividan cozulen gaz kabarciklarinin sekillenmesiyle olusuyor" dedi.
Eklemi germek, eklem icindeki sivinin basincini azaltir ve gaz kabarciklari gorunmeye baslar. Kabarciklar hizlica patlar ve citlama sesi duyulur. Fakat, kabarciklarin sivi icinde tekrar olusmasi zaman alir. Bu nedenle ayni parmaginizi tekrar tekrar citlatamazsiniz.
Annenizin uyarilarina karsilik, citlatmanin eklem iltihabina ya da diger hasar turlerinden birine yol actigi konusunda bilimsel bir delil bulunmuyor

Su toplama (fiska):

Rahat olmayan ayakkabilar, genellikle ayaginizda bir ya da iki yerde su toplanmasina neden olurlar. Su kabarcigi, derinin katmanlari arasinda sivi birikmesi sonucu olusuyor. Sik rastlanan fakat genellikle kucuk yaralardir. Ayak derisinin basinca ve surtunmeye maruz kaldigi her yerde olusabiliyor. Genellikle bu su kabarcigi, lenf (Lenf damarlarinda dolasan, berrak, seffaf, alkali, acik sari renkte sivi) ile doludur. Ancak, elinize cekicle vurdugunuz zaman olusan kabarcik, kan damarini catlatabilir ve daha koyu kan kabarcigi olusturabilir.

Burun akmasi:

Soguk alginligi, alerji, baharatli yiyecekler gibi seyler nasil burnunuzun akmasina yol acar? Normal olarak, burnunuzdaki zar vucuda giren ajanlari, mikroplari engellemek icin mukus (sumuk) uretiyor. Burnun her gun bir litre sumuk urettigi tahmin ediliyor. Fakat, bazi uyaranlar sumuk uretimini daha da artirabiliyor. Ornegin, sogukalginligi geciriyorsaniz, vucudunuza saldiran virusleri durdurmak icin ekstra sumuk uretiliyor ve sumuklerle bu virusler disari fiskirtiliyor. Soguk hava cok kucuk filizleri ya da burun boslugunuzun ic duvarindaki ince tuyleri mahvediyor. Normalde bu tuyler sumugu bogazinizdan asagiya geri surukleyip goturuyor. Fakat sicaklik dustugunde bu tuyler calismiyor ve sumugun burun deliginizden akmasina izin veriyor.
Alerjiler de ayni etkiye sahip. Akcigerlere giden alerjenleri durdurmak icin burun sumuk uretimini artiriyor. Baharatli yiyeceklerde durum biraz daha farkli. Kirmizi biberde bulunan kapsaisin, dogal bir burun tikanikligini giderici ilactir. Burnunuzdaki mukusu inceltir ve akiskan hale getirir.

Mide gurultusu:

Karniniz acken midenizden gelen guruldama sesi, mideniz tarafindan cikarilmaz ve ac oldugunuz icin olmaz. Borborigmus (Barsak gazlarindan ileri gelen karin gurultulari) olarak bilinen bu ses, ince bagirsaginin ust kisminda olusuyor. Bagirsak kaslariniz yiyecek ve icecekleri asagiya dogru gotururken, sivilasmaya baslayan yiyeceklerden sizar. Mideniz bos oldugunda ses, buyuk bir titresimli bosluk gibi cikar

Yuz kizarmasi:

Baskalarinin onunde gulunc duruma dusme, yetersizlik ya da basarisizlik duygulari sizi utandirabilir. Utanctan dolayi yuzunuz kipkirmizi olur. Utanc, bizi bunaltir ve bu "dovus ya da kac" prensibini tetikler ve vucudumuz korkuyla savasmak ya da ondan kacmak icin adrenalinle sarj olur.
Adrenalin, kaslara bol oksijen destegi saglamak icin kalbin hizli carpmasina yol acar. Fakat, bu bizim daha sicak hissetmemizi saglar. Kendimizi serinletmek icin, terleriz ve kan cilt yuzeyindeki kilcal damarlara dogru akar ve kizarmaya neden olur. Yuzumuzde daha fazla kan damari oldugundan yuzumuz kizarir.
Diger bircok stres turu de kizarmaniza yol acar. Kizarmaya basladiginizda bunu durdurmak zordur. Londra'dan Dr. Michael Sinclair, "Bir kez kizardiginizda, digerlerinin onunde zayif gorundugunuzu dusunerek bir cogunuz daha fazla utaniyor ve kizariyor" dedi.

Mide yanmasi, eksimesi:

Kahve, cok yagli ve baharatli yiyeceklerin yol actigi mide yanmasi ya da eksimesi olarak bilinen sikayet hazimsizlik agrisidir. Yemek borunuzda keskin bir yanma hissi olusur. Kings College London School of Medicine'dan Prof. Dr. David Armstrong, mide yanmasinin mideden sizan asitin yemek borusunu geri donmesiyle olustugunu soyledi.
Bu hastaliga egilimli olan insanlar, midelerinin ustundeki sfinkter (Acilma, acma, gevsetme ya da kapama, sikma gorevi olan halka seklindeki kas) kasinda bir gucsuzluk hissederler. Bu kas sayesinde midedeki guclu asitler guvenli bir sekilde iceride tutuluyor. Midenizin ic astari bu asitlerin sindirim etkisine karsi direncliyken, yemek borusu o kadar guclu degildir. Mideniz yandiginda hissettiginiz aci, mide asitinin girtlaginizin icini yakmasiyla olusuyor. Hatta, uzandiginiz zaman, asit bogazinizin icini yikayabilir.

Hassas disler:

Hassas dislere sahip olanlar icin dondurma yemek, bizim hoslandigimiz gibi zevk verici degildir. Disinizin ince mine tabakasinin alti dentin denen bir maddeden olusuyor. Dentin ise dogrudan disin yumusak cekirdegine (sinirlerin yer aldigi pulpa boslugu olarak bilinir) giden borucuklar ve mikroskobik kanallardir. Borucuklarin ayrica sivi icerdigini soyleyen California Universitesi Koruyucu ve Restoratif Dis Bilimleri Bolumu'nden Grayson W Marshall, "Bu akiskan sividaki herhangi bir hareket pulpa boslugundaki sinirleri harekete geciriyor ve bu da keskin bir aciya neden oluyor" dedi.

10 Ocak 2010 Pazar

Hz.Mevlana'dan 7 Öğüt

1-Cömertlikte ve yardım etmede akarsu gibi ol
2-Şefkat ve merhamette güneş gibi ol
3-Başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol
4-Hiddet ve asabiyette ölü gibi ol
5-Tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol
6-Hoşgörürlülükte deniz gibi ol
7-Ya olduğun gibi görün, Ya göründüğün gibi ol

Borderline Kisilik Bozuklugu

* belirgin bir sekilde birbirine zit duygu ve dusuncelere sahiptirler.ofkeden neseye, neseden kizginliga cok cabuk gecerler.
* dengesizdirler, kendileriyle ilgili "ben buyum" gibisinden belirgin bir algilari yoktur.
* ofkelidirler, cogunlukla kavgalara karisir ofkelerini kontrol edemezler.
* duygulari asirilik ve de degiskenlik gosterir nacak genel ruh hallerinde bosluk duygusu hakimdir.
* kurallara uymama ve de reddetme egilimine sahiptirler.
Asagidaki tarz dusunce bicimi baskindir.
* "Kendimi yonetemiyorum"
* "Kimse beni sevmiyor"
* "Beni sevmeleri icin onlara boyun egmeliyim"
* "Ofkemi yenemiyorum"
* "Sonunda birilerini oldurecegim"
* "Sadece enayiler tum kuralara uyar"

Paranoid Kisilik Bozuklugu

* digerlerine guvenmezler, asiri kuskucu ve de kiskanc bir yapiya sahiptirler.
* digerleri tarafindan asagilandiklarina, degerlerinin bilinmedigine inanirlar.
* kaygi duzeyleri yuksektir.Surekli gerilim icinde yasarlar.Hareketlidirler.
Asagidaki tarz dusunce bicimi baskindir.
* "Bana iyi davraniyorlarsa mutlaka bir cikarlari vardir"
* "Kimseye guvenme, gizli amaclari olabilir"
* "Surekli tetikte ol, zararin nereden gelecegi belli olmaz"
* "Fazla yakinlasma incinirsin"
* "Yakinlik zayifliktir"
* "Arkamdan gizli isler yapiyorlar"

Narsistik Kisilik Bozuklugu

* kendilerini herseyden degerli ve ustun goruruler
* her zaman ustunluklerini gostermek ve digerlerine kabul ettirmek icin ugrasirlar.
* onlar en ust sinifti ve her seyin en iyisine layiktirlar.

Asagidaki tarz dusunme bicimi baskindir.
* "Herkesten daha guzel ve farkliyim"
* "Bana hizmet edecekseniz tabiiki ben bunu hak ediyorum"
* "Ustun oldugum icin bana itaat etmelisiniz"
* "Benimle ayni seviyede olmaniza imkan yok"

Obsesif Kompulsif Kisilik Bozuklugu

* mukemmelliyetcidir, calismak icin yasar,
* onlar icin hayat ak ve karadan ibarettir, ayrintilar butunden daha onemlidir.
* kontrolu surekli elde tutmaya calisir, kati ve donulmez kurallari vardir.
* kendilerini ise yaramaz ve yetersiz olarak algilama egilimleri yuksektir.
Asagidaki tarz dusunce bicimi baskindir.
* "Kontrolu elde tutmaliyim"
* "Her sey benim istedigim duzende olmali"
* "Duzensizlik beni deli ediyor"
* "Ayrintilar butunden daha onemlidir"
* "Ben olmasam her sey kontrolden cikacak"
* "Hata yapilmamali, hata yapiyorsan basarisiz bir insansin demektir

20 dolarlık motivasyon

İyi bilinen bir konuşmacı, seminerine 20 dolarlık bir banknotu göstererek başladı.


200 kişinin bulunduğu odaya, bu parayı kim ister diye sordu ve eller kalkmaya başladı ve konuşmacı bu parayı sizlerden birine vereceğim fakat öncelikle bazı şeyler yapacağım dedi. Parayı önce buruşturdu ve dinleyicilere hala bu parayı isteyen var mı diye sordu, eller yine havadaydı. Bu sefer, konuşmacı peki bunu yaparsam dedi ve 20 doları yere attı onun üstüne bastı, ezdi, pisletti ve para simdi pis ve buruşuktu, fakat eller yine havadaydı ve o parayı herkes istiyordu.


Ve konuşmacı şöyle dedi: arkadaşlarım burada çok önemli bir şey öğrendiniz, burada paraya ne yaptıysam hiç önemli değil onu yinede istiyorsunuz, çünkü benim ona yaptığım şeyler onun değerini düşürmedi, o hala 20 dolar. Hayatımızda çoğu kez verdiğimiz kararlar veya hayat şartları nedeniyle hırpalanır, canimiz acıtılır, yerden yere vuruluruz, kendimizi kötü hissederiz, fakat ne olduğu ya da ne olacağı önemli değil, hiçbir zaman değerimizi kaybetmeyiz, temiz ya da pis, hırpalanmış ya da kırılmış, bunların hiçbiri önemli değildir.


Seni sevenler senin ne kadar değerli olduğunu her zaman bileceklerdir, hayatimizin değeri ne yaptığımız veya kimi tanıdığımızla değil kim olduğumuzla alakalıdır. Sen mükemmelsin, bunu asla unutma. Her zaman elinde olanları düşün olmayanları değil......

XP'de Bazı Servisleri Kapatmak

Servisler bilgisayar açıldığında devreye giren ve işletim sistemine yardım eden uygulamalardır. Çok sayıda servis arka planda çalışmasına rağmen gereksiz yere bellek ve işlemci kullanımına sebep olur. Bunlardan bi tanesi Otomatik Güncelleştirmedir.Bunu önlemek için:

Çalıştır > services.msc > Otomatik Ggüncelleştirme’i tıklayın karşınıza gelen pencerede başlangıç tipini "Devre Dışı" yapın. Aynı şekilde boşuna çalıştığını düşündüğünüz servisleri kapatabilirsiniz.

Denetim Masası Öğeleri İçin Çalıştır Komutları

Program Ekle Kaldır / control appwiz.cpl
Tarih Saat özellikleri /control timedate.cpl
Ekran özellikleri / control desk.cpl
Hızlı bul / control findfast.cpl
Fontlar / control fonts
İnternet Özellikleri /control inetcpl.cpl
Klavye özellikleri /control main.cpl keyboard
Mouse Özellikleri / control main.cpl
Multimedya Özellikler /control mmsys.cpl
Ağ Özellikleri / control netcpl.cpl
Şifre özellikleri / control password.cpl
Printer /control printers
Ses Özellikleri / control mmsys.cpl sounds
Sistem Özellikleri /control sysdm.cpl

Çalıştır Komutları

Başlat>>Çalıştır>

bilmediğiniz bir komut mutlaka vardır.

compmgmt.msc - Bilgisyar Yöneticisi
devmgmt.msc - Aygıt Yöneticisi
diskmgmt.msc - Disk Yöneticisi
dfrg.msc - Disk birleştirme
eventvwr.msc - Olay Görüntülüyicisi
fsmgmt.msc - Paylaşılan Dosyalar
gpedit.msc - Grup Poliçeleri
lusrmgr.msc - Yerel Kullanıcılar ve Gruplar
perfmon.msc - Performans Monitörü
rsop.msc - Poliçe Sonuçarını Ortaya koymak
secpol.msc - Yerel Güvenlik Ayarları
services.msc - Çeşitli Servisler
msconfig - Sytem Bilgisi Hizmetleri
regedit - - Kayıt Defteri Editörü
msinfo32 - Sistem bilgisi
sysedit - Sistem Şekli Editörü
win.ini - Windows Yükleme Bilgisi
winver - Şu anki Wİndows Sürümünü Görüntüle
mailto: - Varsayılan E-mail alıcısı Görüntüle
cmd - Komut satırını çalıştır

Saatin yanına adınızı yazın..

XP için bir özelliktir.. / Belki diğerlerinde de olur denenmemiştir ..
Görev çubuğundaki saatin yanına ismimizi yazacağız.
Başlat > Ayarlar > Denetim masası 'na gelin.
Tarih Saat Dil ve Bolgesel Secenekler>Bolge Dil Secenekleri>Özelleştir>
Saat sekmesine tıklıyoruz.
Saat SS:dd:ss şeklindedir.Bunu;
SS:dd:ss 'adınız'
şeklinde değiştirin, uygula deyin..
Şimdi saatinizin yanında adınız yazıyor

WINDOWS XP KAPANMA SÜRESİNİ DÜŞÜRMEK

İşletim sistemin kapanışının uzun sürmesi, bir çoğumuz için sinir bozucudur. Bu işlemin böyle uzun sürmesinin nedeni, araka planda çalışan programların tek tek kapanma işlemine girmesidir.
Ama bunun da üstesinden gelmek mümkün "HKEY_CURRENT_USER\CONTROL PANEL\DESKTOP " altında "AutoEndTasks" değerini 1'e getirmek bu sorunu çözecektir.
Buna ek olarak kapanma süresini de hızlandırmak mümkün. "HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Contr ol" de yer alan " WaitToKillServiceTi meout" değeri 20.000 den 3.000'e indirildiğinde 3 saniye içerisinde kapanmayan uygulamalar " Kill " işlemine tabi tutulacaktır. Yanlız dikkatli olun , bu aya bir takım hatalar meydan getirebilir. Onun için ayarlayacağınız süreyi deneme yanılma yoluyla belirleyebilirsiniz.

XP'de ÇOK SAYIDA PENCERENİN AYNI ANDA KAPATILMASI

Bir dosya ararken çok sayıda klasörü arka arkaya açtınız . Ancak bu pencereler artık masaüstünü kaplıyorlar . Hep sini tek tek kapatmak yerine aynı anda kapatmak için bir yol arıyorsanız .
İpucu : En son açtığın klasöre ait pencereyi etkinleştirin ve [Shift] tuşuna basılı tutarken pencerenin başlık çubuğunda bulunan çarpı işaretli düğmeye tıklayın. Bunun sonucunda Windows bu klasörü ve diğerlerini aynı anda otomatik kapatacaktır. Eğer kapatmadan önce, bir önceki pencereyi seçerseniz Windows ens on açılan pencereye dokunmayacaktır.

XP'de BELGELERİM DİZİNİNİ DEĞİŞTİRMEK

İPUCU: "Belgelerim" dizinini her türden dokuman için bir kayıt yeridir.Bu dizine mesela verilerini kaydetmek için Office programları erişir.Ancak kullanıcı verileri için kendi dizinini tanımlamamışsa da başka programlar halen ilk dizin yolunu kullanırlar.
Burada Registry'de yapılacak bir değşiklik size yardımcı olabilir."HKEY_CURRENT_USER\SOFTWARE\Microsoft \Windows \CurrentVersion \Explorer\User Shell Folders" anahtarınıı "Personal" çift tıklayın.Böylece güncel yolla birlikte bir pencere açılacaktır.Bunu kendi isteğinize göre değiştirin ve ok tıklayın.

XP BİLEŞENLERİNDEN KURTULMAK

Başlat / Denetimasası/Program Ekle/Kaldır /Windows bileşenlerini ekle/ Kaldır üzerinden çoğu yardımcı programı, mesala Messenger'ı kaldıramıyor musunuz ? . Bunun gibi Programları silmek için küçük bir hileye başvurmanız lazım : Önce Windows gezginini ve sonra
" C:\Windows\inf " dizinini açın . Tüm dosyaları görünür yapın : Araçlar/Klasör seçenekleri/Görünüm ile gizli dosya ve klasörler altında gizli dosya ve klasörleri göster seçeneğini işaretleyin. Notepad gibi bir editörle düzenlemek için " sysoc.inf " dosyasına çift tıklayın .
[Components] altında bazı kayıtlarda "hide" ifadesini göreceksiniz . Bu dört harfi silin , ( mesala "msmsgs" ile başlayan satırda ) . Şimdi bu bileşeni normal bir şekilde silebilirsiniz

XP'de WİNDOWS 'un AÇILIŞINA UYARI YAZISI EKLEMEK

Bu ilginç ipucuyla bilgisayarınızı ilk başlattığınızda daha oturum açılmadan bir uyarı baneri görüntülenmesini sağlaya bilirsiniz. Bunun için önce regedit'i açıp "HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\Cur r entVersion\ winlogon" anahtarı altına gelin şimdi burada " LegalNoticeCaption " adı altında ki bu dizeye vereceğiniz değer menu çubuğunda görüntülenecektir. Daha sonra "LegalNoticeText" olan kısmada ekrandaki diyalog kutusunda ne görünmesini istiyorsanız baner ekrana her açılışta getirecektir...

XP'de WİNDOWS XP İÇİN SON ADIMDA GERİ DÖNÜŞ

Tabii ki Windows XP'de de bir adet kurtarma aracı mevcut. Bunun için bilgisayarın açılışı esnasında {F} tuşuna basılı tutun ve Windows açılış menüsünde yer alan "Last known goodconfiguration" seçeneğini çalıştırın .
Bu çalışma kipinin isminden de anlaşılabileceği üzere, Windows, sitemin sağlıklı bir şekilde açılırken uygulandığı ayarları kullanacaktır. Eğer bu arada sorunlu bir sürücü kurulduysa bu açılış mod'unda yüklenmeyecek ve böylece rahatlıkla kaldırılabilecektir.

XP'de SES AYAR DÜĞMESİNİ ETKİNLEŞTİRMEK

Windows XP, ses ayarı düğmesini normalde görev çubuğu üzerinde görüntülemiyor. Ancak bu durumu rahatlıkla değiştirebilirsiniz.
İpucu :"Başlat/Denetim Masası" komutunu çalıştırın, ekrana gelen pencere üzerinde ki "Ses,Konuşma ve Müzik Aygıtları" bağlantısına tıklayın ve son olarak "Ses efektleri ve Ses" Aygıtları" simgesini çalıştırın. ileride ses ayarına daha rahat ulaşabilmek için "Görev çubuğuna Ses ayarı simgesi yerleştir" seçeneğini işaretleyin...

XP'de ÇİFT TIKLAMAYLA DOSYA ÖZELLİKLERİNİ ÇAĞIRMA

Bazı kullanıcılar sıkça belli dizin veya dosya özelliklerini çağırırlar, mesala yazma koruma özelliklerini değiştirmek veya office belgelerine bakmak için .
Bunun için normalde sağ fare tuşu ile ilgili nesne üzerine tıklamak ve kısa yol menüsünden Özellikleri seçmek gerekir. Bu prosedürden tasarruf edebilirsiniz. [Alt] basılı tuşuna basılı tutup dosya veya dizine çift tıklarsanız hemen "Özellikler" penceresi açılacak ve istediğiniz bilgilere hemen baka bileceksiniz...

XP'de GÖNDER MENÜSÜNE YENİ KAYITLAR EKLEMEK

Explorer'da bir dosyaya sağ tuşla tıklayın. Şimdi bu dosyayı kısa yol menüsündeki "Gönder" komutuyla bir diskete "Belgelerim" dizinine veya masaüstüne kopyalayabilir veya E-Mail ile gönderebilirsiniz . Bu "Gönder" menüsünü yeni kayıtlarla genişletmeniz mümkün , mesela bir Text dosyasını Word Pad ile açabilirsiniz. WORDPAD.EXE\Program files\Donatılar gurubunda bulunuyor."WordPad"e bir kısa yol oluşturun ve "WİNDOWS\SENDTO" dizinine kopyalayın. Kısa yol artık sağ tuşla tıklayınca açılan kısa yol menüsünde otomatik olarak görünecektir...

XP'de GEÇİCİ DOSYALARI SİLİNMESİ

Aslında internet Eplorer 6 geçici internet dosyalarını her kapandığına otomatik olarak siler. Ancak, bu özellik defualt olarak kapalıdır. aktif hale getirmek içini, önce "browser"i açın ve Araçlar menüsü altından internet seçenekleri"ni seçin. Buradan "Gelişmiş" kartına gelin ve "Tarayıcı her kapatıldığında Temporary Files klasörünü boşalt" işaretleyin ...

XP'de HATA BİLDİRİMİNİ ENGELLEMEK

XP, bir program kilitlenecek olursa, NT'den tanıdığımız Dr. Watson hata raporcusunu otomatik olarak çalıştırır. Ancak bu araç önceki versiyonundan farklı olarak her seferinde hafızanın bir kopyasını da Microsoft'a göndermek istiyor...
İpucu : "Başlat/Denetim Masası" penceresinde , "Performans ve Bakım" bağlantı altında bulunan "sistem" üzerine tıklayın. Ekran gelen pencere üzerinde bulunan "gelişmiş" bölümünden "Hata bildirimini devre dışı bırak" seçeneğini işaretleyin ve "Önemli hata oluştuğunda bana bildir" seçeneğindeki işareti kaldırın...

XP'de KİLİTLENME SONRASINDA OTOMATİK RESTART

XP'nin ne kadar güvenli çalıştığını duymuşsunuzdur. Ancak bu işletim sistemi de çeşitli sorunlardan ötürü kilitlenebilir ve tabii ki aksi yönde her hangi bir şey yapılmadığında hareketsiz kalabilir .
İpucu:Sistem kilitlendiğinde bilgisayarın otomatik olarak yeniden başlatılmasını sağlayan fonksiyonu etkinleştirin. Bunun için ilk olarak "Başlat/Denetim" Masası penceresindeki Sistem simgesini çalıştırın ve ekrana gelen pencere üzerindeki Gelişmiş kartını aktif hale getirin . "Başlangıç ve kurtarma" başlığı altında bulunan ayar düğmesine tıklayın ve "Otomatik olarak yeniden başlat" seçeneği'nin üzerine tıklayarak işaretleyin. Bu sayede bilgisayar, sitem kilitlendiğinde sizin bir şey yapmanıza gerek kalmadan otomatik olarak yeniden başlar...

XP'de MENÜLERDE GEZİNME HIZININ ARTTIRILMASI

Menülerde gezinirken kısa bir gecikme yaşanır bunu regitry'de ki bir ayarın değiştirilmesiyle giderilebilir. Bunun için kayıt defteri düzenleyicisini açın "HKEY_CURRENT_USER\ControlPanel\Destop" altıdaki "MenuShowDelay" dizesine çift tıklayıp 400 olan değeri "0"olarak atadığınızda sorun çözülecektir...

XP'de RAHATSIZ EDİCİ KONUŞMA BALONLARINI KALDIRMAK

Zaman zaman Windows görev çubuğunda ekrana gelen konuşma balonları,sizi, örneğin Windows turu hakkında bilgilendirmek ister . Daha önemli şeylerle ilgilenmeniz gerektiğinden bu daveti her seferinde reddetmek zorunda kalırsınız .
İpucu: Başlat/Çalıştır komutu yardımı ile regedit dosyasını çalıştırarak kayıt defteri Düzenleyicisi'ni çalıştırın ve "HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\Curr e ntVersion\Explorer\Advenced" anahtarını aktif hale getirin . Farenin sağ düğmesini kullanarak, pencerenin sağ tarafındaki boş bir alana tıklayın ve açılan nesne menüsündeki "Yeni/DWORD" Değeri komutunu çalıştırın.
Bu yeni öğeye isim olarak "EnableBallonTip" yazın ve değerini "0" olarak atayın. Windows XP yeniden başladıktan sonra, sıkıcı konuşma balonları sizi rahatsız edemez. Bu balonları yeniden özlerseniz biraz önce oluşturduğunuz öğenin değerini "1" olarak değiştirmeniz yeterli...
 

  • SD
  • File Recovery Outlook Repair Company-List Business Directory Computer Directory Dating Directory Undelete Finance Directory RAID RecoveryBeyonce Knowles Katy Perry Internet Privacy Online Marketing Shopping Directory Software Directory Decks Hard Drive Recovery Free Web Hosting Used Cars Zip Codes Marisa Miller Data Recovery Renovations Weight Loss toplist
    Zirve100 Site ekle
    Zirve100 Site istatistikleri
    Zirve100 Site ekle